Johanne Sylvestersdatter

Kvinde 1671 - 1759  (88 år)


Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Johanne Sylvestersdatter 
  Født 1671  Stadilø, Stadil sogn, Hind herred, Ringkøbing amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Kvinde 
  19 nov. 1671  Stadil kirke, Stadil sogn, Hind herred, Ringkøbing amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Død 30 nov. 1759  Mejlby, Stadil sogn, Hind herred, Ringkøbing amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I10639  Ancestor
  Sidst ændret 28 apr. 2018 

  Far Sylvester Jensen,   f. ca. 1629, Fuglbjerg, Stadil sogn, Hind herred, Ringkøbing amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 10 aug. 1707, Stadilø, Stadil sogn, Hind herred, Ringkøbing amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder ~ 78 år) 
  Mor Kirsten Pedersdatter,   f. 1644,   d. 1731, Stadilø, Stadil sogn, Hind herred, Ringkøbing amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 87 år) 
  Stadilø, Stadil sogn, Hind herred, Ringkøbing amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Notater 
  • Kirsten og Sylvester Jensen var hovbønder under herregården Søndervang i Stadil sogn. Gården ejedes på dette tidspunkt af fru Christine Fuiren, geheimeråd Jens Harboes enke. Fru Christine Fuiren ejede bl.a. Støvringgård ved Randers, som hun omdannede til et jomfrukloster, hvad det er den dag i dag. Forfatteren af nerværende kom iøvrigt tilfældigt med til klosterets 175 årsjubilæumsfest. På Søndervang var der i de dage en ridefoged, som var en bondeplager. Han hed Henrik Pedersen Winstrup, og da der opstod nogle restancer og måske også anden uorden med Sylvester Jensens forhold til hovedgården, lovede Winstrup at Sylvester "skulle svelte i houllet på Søndervang", ligesom han truede med "at skyde den ene ben i stykker" og at han - Sylvester - skulle sættes i Bremerholms jern. Også slog han ham. Samme dag gik Kirsten Pedersdatter til ridefogden og ville købe to tønder sæde havre. Ridefogdens ophidselse havde ikke lagt sig. Han sagde til hende, at hun skulle gå med ind, så kunne hun f havren med sig. Men hun sagde, at hun havde ingen sække. Så tog han hende "i akslerne og skød hende forved sig og lukkede døren. Tog så kæppen i begge hænder og slog hende, som man kunne slå på en bæst. Og da han havde slaget hende noget, tog han hende og slog hende mod jorden og slog hende da igen med den samme kæp, men så fik hun ved den ene ende af kæppen, og han hjalp hende op og gav sig til at slå hende igen". Hun kom dog mellem ham og døren og slap ud. Under af havde ridefogdens kone prøvet at få ham til at være rolig, uden at det dog havde hjulpet. Sylvester måtte hjælpe sin kone op i vognen, og det var ikke for godt, at hun kunne tåle, at han kørte med hende. Samme dag kom Henrik Winstrup og skrev alt, hvad de havde. Dette eksempel viser, hvad vore forfædre kunne komme ud for, når ridefogden - som i dette tilfælde - var en tølperagtig natur. Henrik Winstrup kom i øvrigt af gårde i utide, og det har sikkert været en lettelse for Søndervangs bønder. [1]
  Familie-ID F29  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Kilder 
  1. [S4] Jørgen og Ingeborg Jørgensen - Deres forfædre - Deres efterkommere, Bodil Meyer, (Eget forlag 1999).